Ο δυναμικός χαρακτήρας και η εικόνα των ελληνικών πόλεων μπορεί να ενισχυθεί και να προωθηθεί έτσι ώστε οι πόλεις να προσελκύσουν επισκέπτες, νέους κατοίκους και επενδυτές. Πρόκειται για μια ευκαιρία για τις πόλεις που στοχεύουν σε μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη στον 21ο αιώνα, να χρησιμοποιήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά για να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους και τον σχεδιασμό της νέας αναπτυξιακής τους στρατηγικής.

Μια πόλη που θα γίνει πολιτιστικό κέντρο θα πρέπει να μετατραπεί σε μια ανοιχτή και φιλόξενη πόλη με συγκεκριμένη ταυτότητα και κύρος. Ταυτότητα: Ο κύριος άξονας για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της πόλης πρέπει να είναι η ενίσχυση της “ψυχής της πόλης”, «l’ame de la cite», σύμφωνα με τον Aldo Rossi. Το «L’ame de la cite», είναι η ιστορία της πόλης, ο ξεχωριστός και αποφασιστικός ταυτόχρονα χαρακτήρας και μνήμη της.

Συγκεκριμένα, για την ενίσχυση της αίσθησης της ταυτότητας των πολιτών και της πόλη τους προτείνονται τα εξής:

  • Αναδιοργάνωση του κέντρου της πόλης και περιήγηση στο ιστορικό κέντρο σε ξεχωριστά επίπεδα για την καλύτερη κατανόηση και αντίληψη της αστικής περιοχής ως προς την αρχιτεκτονική κληρονομιά.
  • Δικτύωση μνημείων σε διοικητικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο και ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων με ελκυστικές διαδρομές, συνδέσεις και πληροφορίες.
  • Παρουσίαση της διαχρονικής ιστορίας των πόλεων και της σημασίας αυτών, ώστε οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι είναι κομμάτια του παζλ της ιστορίας της πόλης τους.
  • Άνοιγμα μνημείων στο κοινό με εκδηλώσεις, ενημέρωση και παρακολούθηση βάσει των εργασιών για την συντήρησή τους. Είναι σημαντικό εδώ να τονίσουμε ότι, για την πρόληψη φαινομένων διαφθοράς, χρειάζεται διαφάνεια και συνεχείς πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος των εργασιών.
  • Ενίσχυση της συλλογικής μνήμης. Στην πράξη, η χρήση στοιχείων που είναι σε θέση να αποκτήσουν τις μεμονωμένες αναμνήσεις όλων των πολιτών μπορεί να αναδημιουργήσει τη συλλογική μνήμη της πόλης. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να είναι κτίρια του μακρινού και πρόσφατου παρελθόντος, γεγονότα που συμβαίνουν σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, επαγγέλματα που χάθηκαν πρόσφατα, κλπ. Προφανώς, αυτές οι ενέργειες μπορεί να βοηθήσουν στην ανάκτηση των αναμνήσεων κυρίως των ηλικιωμένων. Τι γίνεται όμως με τους νέους που θα διαμορφώσουν το νέο μέλλον της ταυτότητας της πόλης; Θα μπορούσαν να συνδέονται και να αφομοιώνουν την υπάρχουσα συλλογική μνήμη της πόλης και ταυτόχρονα να θέτουν τα θεμέλια για τη δική τους μνήμη μέσω νέων κοινών γεγονότων.

 

Λαμπρακούλης Γεώργιος

Ιδρυτής και Διαχειριστής του ΑΡΩΓΟΥ

Κοινοποιήστε:
  • 14
    Shares
Κατηγορίες: GreekΑΡΩΓΟΣ NEWS